Waar brengt het netwerk u zoal?

Het grondgebied van de provincie Luik is door de vele fietsnetwerken, -paden en -routes uitermate geschikt voor fietstoerisme. Al deze elementen samen dragen bij aan de ontwikkeling van de “knooppunten”. Ziet u door het bos de bomen niet meer? Geen nood, we zullen u helpen om de knooppunten makkelijk te herkennen en onderscheiden om ze nog beter te benutten.

Ons knooppuntennetwerk breidt constant uit

Volg de evolutie van het knooppuntennetwerk voor fietstoerisme van de provincie Luik. Het netwerk telt al 1.700 km en bestrijkt reeds een groot deel van het grondgebied met tal van routes. Dankzij dit ingenieuze systeem kunt u nu al vrij rijden op de fiets, met of zonder kaart! Fietstoerisme was nog nooit zo eenvoudig!
Het knooppuntennetwerk voor fietstoerisme van de provincie Luik wordt ontwikkeld door de Toeristische Federatie van de Provincie Luik, met de steun van het Departement Infrastructuur & Milieu.
Uiteindelijk zou het tussen 2.000 en 2.500 km aan wandelingen en ontdekkingen moeten bieden.
 
  • RAVeL-netwerk - Vennbahn
  • RAVeL-netwerk - Ourthe
  • RAVeL-netwerk
  • RAVeL-netwerk
  • RAVeL-netwerk

Het RAVeL-netwerk

Het Autonoom Netwerk van Trage Wegen (RAVeL) in Wallonië beslaat meer dan 1.440 km, waaronder enkele honderden in de provincie Luik. Het netwerk bestaat uit wegen voorbehouden aan voetgangers, fietsers, ruiters en mensen met beperkte mobiliteit!
Deze speciaal ontworpen routes zijn met elkaar verbonden en vormen zo maar liefst ...
  • 4 internationale routes
  • 8 regionale routes
  • 47 lokale routes 
Ze bestrijken het hele Waalse grondgebied en zijn bedoeld voor fietstoerisme.
Het RAVeL, de groene wegen en de fietsroutes bieden u de mogelijkheid om grote steden, landelijke delen en ongerepte natuurgebieden te ontdekken!
De groene wegen van het RAVel zijn comfortabel en veilig en zijn voornamelijk ingericht op jaagpaden en oude spoorlijnen. Deze gemarkeerde routes zijn perfect voor een uitstap met uw gezin of een wandeling, fietstocht of paardrit, of zelfs om te skeeleren.
In Wallonië zijn de routes voorzien van bewegwijzering met een groene achtergrond (voorheen een blauwe achtergrond).

Deze bewegwijzering bevat de pictogrammen van de gebruikers die de route mogen volgen: voetgangers, fietsers of ruiters. Ze bevat ook indicaties van verre en nabije bestemmingen, afstanden en de te volgen richting. Onder het bord staat op een bordje of plaatje het nummer of pictogram van de gevolgde regionale of internationale route (bijvoorbeeld "9" en "Vennbahn"). Daaraan wordt het RAVeL-logo en de naam van het onderdeel van dit RAVeL toegevoegd, namelijk de naam van de oude spoorlijn ("Lijn 48") of van de gevolgde waterloop.

« Oost-België – Vélotour-netwerk »

U hebt waarschijnlijk tijdens uw fietswandelingen door Oost-België al gemerkt dat er verschillende soorten borden bestaan? Geen zorgen!
Op dit moment zijn er grote bewegwijzeringswerkzaamheden aan de gang op het "VéloTour"-netwerk. Van de 850 km aan bestaande fietspaden zullen sommige delen worden aangepast. Beetje bij beetje vervangen de nieuwe groene en witte bakens op het provinciale netwerk de oude Vélotour-bakens (zie onderstaande illustratie). Als gevolg daarvan zullen sommige nummers ook worden gewijzigd.
Denk eraan om uw route te controleren vóór u vertrek met de hulp van de route planner of door contact op te nemen met het Toeristisch Agentschap Oost-België via +32 (0)80/22.76.64.


© Dominik Ketz - Province de Liège

EuroVelo

5 EuroVelo routes doorkruisen België: routes 3, 4, 5, 12 en 19, voor een totaal van 1140 km. In Wallonië volgen de routes 3, 5 en 19 meestal de RAVeL-netwerken. De provincie Luik wordt dus over een groot deel van haar grondgebied doorlopen via de routes 3 en 19.
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
  • EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
EuroVelo 3 “Route voor Bedevaartgangers”
Van Trondheim (Zweden) tot Santiago de Compostela (Spanje)

Vanuit Duitsland in de buurt van Aken leidt de fietsroute voor Bedevaartgangers u naar de vurige Stede Luik via de symbolische plaats van de “Drie Grenzen” tussen Duitsland, België en Nederland. Na ongeveer 10 km bereikt u de RAVeL 38, waar u de bosjes van het land van Herve ontdekt, een groen en lichtgevend landschap. Na het verlaten van de stad Luik kunt u de RAVeL van de Maas en vervolgens de Samber volgen. Deze route geeft u een inzicht in het enorme historische erfgoed dat verbonden is met de rivier en het postindustriële tijdperk van de twee valleien, evenals de culturele diversiteit van Wallonië in steden als Namen en Charleroi.

  • EuroVelo 19 “De Maasfietsroute”
  • EuroVelo 19 “De Maasfietsroute”
  • EuroVelo 19 “De Maasfietsroute”
  • EuroVelo 19 “De Maasfietsroute”
EuroVelo 19 “De Maasfietsroute”
Van het plateau van Langres (Frankrijk) naar Rotterdam (Nederland)

Het Maaslandschap wordt gekenmerkt door spectaculaire rotswanden waarvan de belangrijkste gebouwen van ons erfgoed op de top staan. In Dinant domineert de citadel de karakteristieke uienkoepel van de kerk. Een indrukwekkend citadel kijkt uit over Namen, de hoofdstad van Wallonië, aan de samenvloeiing van Maas en Samber. Verder stroomafwaarts kunt u een bezoek brengen aan de forten van Hoei en Luik, aan de vurige Stede met zijn monumentale nieuwe station, ontworpen door de beroemde architect Calatrava. Na het passeren van het stadje Visé heeft u de keuze om verder te gaan op de oostelijke oever of het Belgisch Limburgse deel te ontdekken langs de charmante westelijke oever van de Maas.

  • De UNESCO-route - Spa
  • De UNESCO-route - Blegny-Mijn
  • De UNESCO-route - Malmundarium
  • De UNESCO-route - Hoëgne-vallei
  • De UNESCO-route - Kasteel van Raeren
  • De UNESCO-route - Vennbahn - RAVeL Lijn 48

De UNESCO-route

Een fietsroute die u meeneemt op een ontdekkingsreis van het Waalse en Luikse erfgoed! Deze 500 km lange route, verdeeld over 11 etappes, waarvan 4 in de provincie Luik, laat u toe om in uw eigen tempo het erfgoed en de culturele rijkdom van Wallonië te ontdekken. Bewonder de uitzonderlijke plaatsen langs de route die op de werelderfgoedlijst staan. Deze locaties die bevoorrechte getuigen zijn van de invloeden uit het verleden, zullen u hun geschiedenis vertellen.

Van de stad Doornik, vlakbij Frankrijk, tot de opmerkelijke site van Blegny-Mine, aan de poort van Nederland, voert de UNESCO-route u met de fiets door Wallonië! Waardeer de eigenaardigheden van elke regio en bewonder de gediversifieerde landschappen die de vlaktes van Henegouwen, de oevers van de Maas, de heuvels van de Condroz of de geheime valleien van de Ardennen te bieden hebben.

Of u nu een beginner bent of een ervaren fietser, of u nu sport en cultuur wilt combineren of een aangename tijd wilt doorbrengen met uw gezin, deze route zal aan al uw verwachtingen voldoen. U kunt een deel van een etappe, één of meerdere etappes of het hele traject naar wens afleggen.