Odile en Fabian uit Thimister gaan op avontuur

De Toeristische Federatie van de Provincie Luik deelt via dit vraag en-antwoordgesprek de ervaringen van het driedaagse fietsuitje van dit leuke gezin in het oosten van de provincie. Odile wilde samen met haar partner Fabian en hun dochtertje deze prachtige streek verkennen en kozen voor de "Route rond de meren in drie dagen". Laat u meevoeren en inspireren door dit verhaal!

Kunt u om te beginnen uzelf even voorstellen en uitleggen wat u geïnspireerd heeft om dit avontuur aan te gaan?

Ik ben Odile, ik ben 31 jaar en ik woon in Thimister met mijn partner Fabian. Ik ben leerkracht op een basisschool in Gemmenich, en ik heb een passie voor natuur en avontuur.

Mijn echtgenoot en ik grijpen elke vakantieperiode aan om op avontuur te gaan, groot of klein. Voordat onze dochter werd geboren, hebben we een deel van de GR in Canada gefietst, ook hebben we door Slovenië en Kroatië gefietst. Toen onze dochter 3 maanden oud was, hebben we 5 dagen in Chimay en Frankrijk gefietst. We hebben altijd in een tent overnacht.

We hebben een dochter van een jaar oud. Sommige mensen zullen denken dat dit een serieus obstakel is om er even tussenuit te gaan, of zelfs dat het betekent dat je thuis moet blijven, maar dat denk ik niet. Het leven is wat je ervan maakt, nietwaar?

Waarom heeft u voor deze meerdaagse route gekozen?

Toen ik deze Route rond de meren (de 3-daagse versie) ontdekte, en zag dat hij dicht bij huis was, dacht ik: dit is perfect voor een avontuur voor drie.
De lengte van de route, het feit dat het een lus is, het soort ondergrond en de verschillende landschappen maakten het voor ons een zeer aantrekkelijke tocht.

Het roadbook is duidelijk en nauwkeurig. We hoefden alleen maar de fietskar te bevestigen en op de fiets te stappen...

Wat waren uw zorgen voordat u vertrok?

De dag dat we vertrokken was het koud en mistig. Buiten slapen is leuk, maar in de regen met een baby is het minder uitnodigend. Onze kleine had al eens in een tent geslapen toen ze 2 maanden was en dat ging goed, maar ze is nu wat ouder en we wisten niet hoe ze nu zou reageren. Ook omdat we een kleine 2-persoonstent hadden die we met zijn drieën moesten delen.

Gelukkig sliep ze 's avonds al na een paar minuten. We hoopten ook dat het fysiek niet te zwaar zou zijn, aangezien we alleen op sportfietsen fietsten en niet veel meer trainden.

Maar uiteindelijk waren jullie al na een paar kilometers gerustgesteld...

Inderdaad, deze 3 dagen waren fantastisch. Langs een rivier fietsen, grote bossen doorkruisen, helemaal alleen zijn, kuifmezen en klauwieren zien, eten bij het meer, onze dochter horen lachen in haar fietskar... Wat wil je nog meer?

Bovendien hebben we een aantal plekken en routes ontdekt die we ondanks dat we de regio kennen, nog niet kenden.

Heeft u toch nog moeilijkheden ondervonden tijdens de reis?

Als ik één nadeel zou moeten noemen, zou ik zeggen dat de route bijna uitsluitend over asfalt gaat, wat praktisch is als je een fietskar achter de fiets hebt, maar het is minder landelijk dan onverharde paden. De bewegwijzering was soms ook niet zo duidelijk, met name in de buurt van Eupen, het logo van de bewegwijzering is er niet hetzelfde als die van de rest van de route. Maar ik heb vernomen dat deze borden binnenkort vervangen zullen worden door nieuwe bordjes van het knooppuntennetwerk van de provincie Luik.

Het andere minder positieve punt was het weer, waardoor we bijvoorbeeld niet optimaal van het meer van Bütgenbach konden genieten.
Toen we daar aankwamen, wilde ons dochtertje heel graag naar het water om te zwemmen. Ze pakte onze hand... en ging tot aan haar borst het water in! Zonder te aarzelen. We waren stomverbaasd.

Wat vond u het leukst?

De effectieve bewegwijzering hoort zeker bij de positieve punten. Het geeft je vrijheid, je bent niet afhankelijk van een kaart of mobiele telefoon. Dat is tegenwoordig een luxe.

Elk bord is een toegangsweg naar een perfecte verbinding met het heden en de omringende natuur. En de meren zijn erg aangenaam. We hadden meteen het gevoel dat we op vakantie waren.

Het roadbook hielp ons bij het kiezen van de kampeer- en pauzeerplekken, er waren verschillende plekken waar je even kon stoppen, eten en uitrusten, zowel voor ons als voor ons dochtertje. We hebben overnacht op camping Charmilles met het label "Bienvenue Vélo” in Ovifat, waar we zeer goed ontvangen werden. Overal waar we kwamen, was er plek om onze fietsen te stallen en onze waterflessen te vullen.

Tot slot, wat heeft u geleerd van deze ervaring?

Nou, we zijn erachter gekomen dat België waarlijk prachtig is. Dankzij mijn opleiding tot natuurgids heb ik vele prachtige plekjes van Wallonië leren kennen en ben ik me bewust geworden van de natuurlijke rijkdommen die ons land bezit.

De geologie van de regio is zeer gevarieerd, waardoor je zeer verschillende landschappen tegenkomt over korte afstanden. Dit betekent dat je verschillende ecosystemen tijdens één fietstocht kunt tegenkomen, en dat was het geval tijdens deze tocht rond de meren.

 

 

Fotocredits: Odile Loozen