Uitbreiding van het fietsknooppuntennetwerk

Tijdens zijn reis van Parijs naar Aken doorkruiste Victor Hugo de Vesdervallei en vond hij deze plek “de mooiste vallei ter wereld, met af en toe een ravijn, hier en daar tuinen en altijd een paradijs”.

Het knooppuntennetwerk voor fietsen breidt het aanbod in de Vesdervallei uit en recent werd de eerste stap gezet met de bebakening van een route tussen de stuwdam van de Gileppe en het staatsbos van Grunhaut te Bilstain, en langs het historische dorp Limbourg.

Op middellange termijn is het de bedoeling het netwerk verder uit te breiden naar Jalhay, Baelen, Verviers, Stembert en Heusy.
 
Let wel: dit heuvelachtige paradijs vergt wat inspanning. Om vanaf het hoger gelegen Limbourg de vallei te doorkruisen, moet u over stevige kuiten of een fiets met elektrische ondersteuning beschikken... Hoewel het fietsnetwerk van de provincie ontwikkeld is om voor iedereen toegankelijk te zijn met lichte hellingen, wijken de Ardennen met hun valleien enigszins af van dit principe. 

We stellen u dus drie nieuwe uitstappen voor vanaf het parkeerterrein voor bezoekers “Hors-les-Portes” te Limbourg:
 

1. Ontdek Limburg en Clermont

Deze tocht van 24,7 km (heen en terug) heeft een “gemiddelde” moeilijkheidsgraad en laat u het oude centrum van Limbourg en het dorp Clermont-sur-Berwinne verkennen, twee van de “Mooiste dorpen van Wallonië”.

Een uitstap op maat van liefhebbers van erfgoed. Neem zeker de tijd voor een bezoek aan de twee oude geplaveide pleinen die hun charme van weleer hebben behouden. Indien nodig zijn er oplaadpalen beschikbaar in de rue du Bac (over het speelplein).

3. Tussen de Vesder en de Maas

Deze tocht met een lus van 64 km is eveneens eerder geschikt voor sportievelingen of elektrische fietsen. Vanaf het parkeerterrein voor bezoekers van de stad Limbourg gaat u naar het dorp de Clermont-sur-Berwinne. Vervolgens rijdt u doorheen een wallenlandschap naar Aubel en volgt u Lijn 38 tot aan Hombourg.

Nadat u de mooie Heesbossen en de dorpen Balen en Membach hebt doorkruist, wachten u de prachtige landschappen van het Hertogenwoud en de stuwdam van Gileppe.